Danske Regioner er gået i gang med et forsøg, hvor fem-ti optikerbutikker bliver sluse mellem borgerne og hospitalernes øjenafdelinger, oplyser organisationen. De skal screene borgerne for øjensygdommen våd AMD, hvor der for tiden er lange ventetider både for at blive diagnosticeret og for at blive behandlet for en række øjensygdomme.
Antallet af patienter, der er i kontakt med hospitalerne på grund af våd AMD, er vokset markant fra 2.684 i 2011 til 16.216 i 2021. Det svarer til en stigning på cirka 600 pct. på 10 år. Og hvis udviklingen fortsætter, vil der være 20.570 patienter om året i 2030 med våd AMD.
En taskforce fra regionernes sundhedsdirektørkreds anbefaler nu et pilotforsøg for at undersøge, om man kan bruge optikerbutikkerne til at screene borgerne for våd AMD.
- Vi starter med at screene for våd AMD hos en halv snes optikere. Hvis forsøget bliver en succes, er det planen at inddrage langt flere butikker og flere øjensygdomme. Og da der i øjeblikket er cirka 2.000 autoriserede optikere i Danmark, er der et meget stort potentiale, understreger formanden for Danske Regioner udvalg for det nære sundhedsvæsen, Christoffer Buster Reinhardt.
Også høre-forsøg
Også på høreområdet arbejdes der med at nedbringe ventetiden ved at inddrage nye faggrupper. Det er sket via programmet ”Høreområdet i fremtiden”, der startede i 2019.
Her har man blandt andet udviklet og afprøvet et koncept med digital visitation – InHear-projektet, hvor det er høreassistenter, der står for den indledende undersøgelse af patienter med mistanke om høretab. Resultaterne vurderes derefter digitalt af en øre-næse-hals læge.
InHear-projektet har kørt som pilotprojekt i Region Nordjylland. Her har resultaterne været så lovende, at man nu overvejer, hvordan det kan implementeres i alle fem regioner.
AMD står for Aldersrelateret Makula Degeneration.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.